Examen och examinationer

Examen och examinationer

Det är många som väljer att studera i Sverige idag. Det finns många olika sätt att studera på efter gymnasiet, såsom KY- och YH-utbildningar, universitet, högskola och folkhögskola med mera. Vad du väljer är helt upp till dig, vad du vill studera och vad målet med dina studier är. Många – men inte alla – studier resulterar i alla fall i en examen. Även dessa kan se ut på olika sätt.

En examen är ett slags bevis och intyg på att du har fullföljt en utbildning av något slag och att du i och med det är kvalificerad att till exempel söka vissa jobb eller studera vidare inom ett visst område. Med andra ord har du en stor fördel på arbetsmarknaden om du har en relevant examen i bagaget när du ska söka ett jobb som ofta kräver det.

Att examineras i Sverige

För att kunna få mottaga en examen på någon form av högre utbildning i Sverige måste du såklart examineras på något sätt. En examinering kan se ut på en mängd olika sätt som skiljer sig mellan olika utbildningsformer, utbildningsområden, nivåer och skolor med mera. Du kan alltid läsa på om hur examinering fungerar på just den utbildningen som du är intresserad av om du vill veta mer om det.

Om du läser på högskola eller universitet består oftast en sista examination av en uppsats som ska skrivas individuellt eller i grupp. Dessa uppsatser finns på olika nivåer. Förutom att själva uppsatsen ska läsas och betygsättas av en lärare brukar också en muntlig examination, så kallad opponering, äga rum. Där ska andra studenter opponera på din uppsats och komma med såväl positiv kritik som konstruktiv sådan på arbetet.

Mottaga sin examen

När du har blivit godkänd på din uppsats eller motsvarande examinationsform på den skola som du studerar på är du klar, med åtminstone en del av utbildningen. Det kan såklart kännas både skönt och befriande men efter det kommer en ny del i livet – att söka efter jobb och börja arbeta inom det område som du har mottagit din examen i. Det är en spännande period i livet.

Många skolor har större eller mindre ceremonier i samband med att en grupp studenter har examinerats och således blivit godkända i sina respektive utbildningar. Hur dessa ser ut, eller om de ens finns, kan skifta väldigt mycket. I dessa fall får du mottaga ett examinationsintyg och eventuellt är det någon lärare eller professor som håller ett mindre tal. Efter det får du själv ansvara för att beställa hem ditt examinationsintyg.

Vad händer efter examen?

Befrielsen efter en examination är (tyvärr?) för många ganska kortvarig. Nu gäller det ju nämligen att ge sig ut på arbetsmarknaden och visa att just du är lämpad för ett specifikt jobb inom ditt utbildningsområde. Många har säkert jobbat innan men kanske inte på en lika hög och stabil nivå som gäller nu. Det kan kännas lite läskigt men det är också för många ett delmål i livet.

Att söka jobb är egentligen inte svårt men det gäller att hitta ett och på ett effektivt sätt visa att en själv är bäst för just det jobbet. Inom vissa områden är det också mer konkurrens mellan jobben än inom andra områden. Se därför till att formulera dig bra i jobbansökan och eventuell intervju och tveka inte att visa upp ditt examinationsintyg, som du förhoppningsvis har beställt hem vid det här laget.

Exempel på examen

På universitet och högskolor finns det många olika former av examen, inte minst på olika nivåer. Kandidat (tre år), magister (fyra år) och master (fem år) är de tre stegen. De finns såklart också inom olika områden. Det finns också högskoleexamen (två år) och yrkesexamen, där längden på själva utbildningen kan variera. Vidare finns det doktorsexamen på ännu högre nivå, det vill säga till och med efter en masterexamen.

Hitta studier som passar dig

Har du inte börjat studera än? Då har du förmodligen en bra bit kvar till din examen. Det är istället dags att börja fundera på om du ska studera och i så fall till vad. Det finns färdigpaketerade utbildningar men även möjligheten att komponera ihop sin egen examen på olika sätt. Du har alltså en mängd val att ta dig an innan du ska fokusera på examination och examen.

admin
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *