Världens bästa universitet

Världens bästa universitet

Många av oss drömmer om att studera utomlands då det innebär nya kunskaper, bredare nätverk och minnen för livet. Huruvida bra den investeringen är kan idag bedömas med hjälp av olika indikatorer, och med rätt val av lärosäte kan man säkerställa sin framtid för alltid; Academic Ranking of World Universities eller ARWU, den mest citerade universitetsrankningen i världen, rangordnar årligen över 1 000 högskolor och universitet. Av dessa 1 000 hamnar 500 lärosäten på topplistan.

Varje år publicerar Jiao Tong University “Academic Ranking of World Universities” – en ranking av världens bästa universitet. I den här artikeln kommer vi ge dig information om några av de bästa universiteten som finns med på den här prestigefyllda listan. Du hittar bland annat namn som Harvard, Stanford och University of Cambridge. Men det finns såklart betydligt fler än så. Harvard ligger i toppen på listan och har gjort det i flera år.

Harvard University

Harvard är ett forskningsuniversitet i Cambridge, Massachusetts. Harvard är förmodligen det universitet som de allra flesta drömmer om att komma in på. Faktum är att det faktiskt är ett flertal svenskar som kommit in på Harvard och fått sin utbildningsdröm uppfylld. Men varför har just Harvard blivit ett utav världens bästa och prestigefulla universitet? Det beror framför allt på skolans historia, rikedom och inflytande och idag anses Harvard vara det allra bästa universitetet.

Harvard har varit i toppen väldigt länge och ända sedan skolan grundades år 1636 har det varit många välkända och inflytelserika personer som har gått på skolan. Vilket också har lett till en hel del donationer och bidrag som har gjort att Harvard har en extremt stabil ekonomi. Eftersom skolan grundades redan 1636 är Harvard den äldsta institution för utbildning på högre nivå i USA, det är hit man vill komma som ungdom i USA.

Stanford University

Leland Stanford Junior University som i folkmun kallas Stanford University eller bara Stanford är ett utav de bästa universiteten i USA. Universitetet ligger på plats två på Academic Ranking of World Universities-listan. Med andra ord är Stanford ett exemplariskt universitet som erbjuder sina elever alla möjligheter och framgångar i världen. Stanford är privatfinansierat och ligger i delstaten Kalifornien. Universitetet grundades år 1891 med hjälp av en stor donation från guvernören Leland Stanford samt hans fru.

Donation som gjorde det möjligt för Stanford att bildas var till minne av parets avlidne son och universitetet är idag ett av världens mest prestigefyllda universitet. Det är flera kända namn som gått på skolan, exempelvis Tiger Woods, Yukio Hatoyama och Googles grundare Larry Page. De har gjort stort avtryck i världen på ett eller annat sätt med sina framgångar, mycket på grund av att Stanford ger en bra kontakt mellan utbildning och näringsliv.

University of Cambridge

Universitet i Cambridge som det heter på svenska är ett engelskt universitet som ligger cirka 80 kilometer utanför storstaden London. Enligt rykten grundades Cambridge universitetet på grund av att många elever och lärare var missnöjda med Oxford år 1209, men det officiella året som universitet i Cambridge startade är 1284. Cambridge-universitetet är ett utav de bästa lärosätena i världen och kommer på en stark tredje plats i rankningen.

Universitetet har fått flest nobelpris av samtliga läroinstitut vilket är en merit i sig. Precis som många andra av de ledande universiteten så har universitetet i Cambridge fått en hel del donationer och bidrag. Man räknar att 4,3 miljarder pund har getts i donationer och detta var enbart för år 2014. Några siffror för år 2018 finns ännu inte men förmodligen kommer det dyka upp nästa år när siffrorna är sammanställda.

De bästa universiteten i Sverige?

I Sverige har vi överlag en mycket bra skolgång och tillgänglighet när det gäller universitet. Det finns över hela landet från norr till söder och de allra flesta håller samma standard men beroende på efterfrågan varierar det hur svårt det är att komma in på de olika universiteten. De populäraste är framför allt i storstäderna såsom Stockholm Universitet, Göteborg Universitet och Malmö Universitet. Det finns dock en hel del bra universitet även på minde orter.

Sammanfattning

De bästa universiteten i världen som hela tiden ligger i topp, är Harvard och Stanford. Dessa ligger i USA och många unga drömmer om att ta sig ända hit för att ha alla möjligheter i världen framför sig. På Harvard och Stanford har många välkända ansikten studerat. Den tredje rankade universitetsskolan är universitetet i Cambridge i England. I Sverige har vi ett flertal olika universitet men det är framför allt de i storstäderna som lockar.

admin
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *